haardhoud opslaan

De beste methoden om haardhout op te slaan

Haardhout is een essentiële bron van warmte voor veel huishoudens, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het correct opslaan van haardhout is cruciaal om ervoor te zorgen dat het efficiënt en schoon brandt. De juiste opslagmethoden kunnen helpen voorkomen dat het hout vochtig wordt, wat leidt tot moeilijk branden en meer rookontwikkeling. Hier zijn enkele van de beste methoden om haardhout op te slaan:

  1. Gebruik een houtstapel of rek: Een houtstapel of rek houdt het haardhout van de grond, wat helpt voorkomen dat het vocht uit de bodem opneemt. Plaats de stapel op pallets, stenen of een speciaal houtrek.
  2. Kies een goede locatie: Plaats de houtstapel op een zonnige, goed geventileerde plek. Vermijd opslagplaatsen dichtbij muren of hekken die de luchtcirculatie beperken.
  3. Bedek het hout: Gebruik een waterdicht zeil of een speciale houtopslagafdekking om het hout te beschermen tegen regen en sneeuw. Zorg ervoor dat de zijkanten open blijven voor ventilatie.

Hoe je ervoor zorgt dat haardhout goed droogt

Het drogen van haardhout is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat het efficiënt brandt. Goed gedroogd haardhout brandt heter, schoner en met minder rook. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je haardhout goed droogt:

  • Stapelen in rijen: Stapel het hout in losse, open rijen. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en bevordert het droogproces.
  • Gebruik kleine stukjes hout: Kleinere stukken hout drogen sneller dan grotere blokken. Splits je hout in kleinere stukken om het droogproces te versnellen.
  • Bescherm tegen vocht: Zorg ervoor dat je hout beschermd is tegen regen en sneeuw. Gebruik een overkapping of een zeil om het hout droog te houden.
  • Luchtcirculatie: Zorg voor voldoende ruimte tussen de houtblokken zodat de lucht vrij kan circuleren. Vermijd compacte stapels die de luchtstroom belemmeren.
  • Zonlicht: Plaats je houtstapel op een plek waar het zoveel mogelijk zonlicht ontvangt. Zonlicht helpt bij het droogproces door vocht uit het hout te verdampen.

haardhoud droog opslaan

Vochtigheidsniveaus en hoe je ze meet

Het vochtigheidsniveau van haardhout is een kritieke factor voor efficiëntie en veiligheid. Hout met een hoog vochtigheidsgehalte brandt slecht, produceert veel rook en creosoot, wat schoorsteenbranden kan veroorzaken. Hier is wat je moet weten over vochtigheidsniveaus en hoe je ze meet:

Ideaal vochtigheidsniveau: Voor optimaal branden moet het vochtigheidsgehalte van haardhout tussen de 15% en 20% liggen. Hout dat boven de 20% vocht bevat, wordt als te nat beschouwd en moet verder drogen voordat het gebruikt wordt.

Vochtigheidsmeter: Een vochtigheidsmeter is een onmisbaar hulpmiddel om het vochtigheidsgehalte van haardhout te meten. Dit apparaat is eenvoudig te gebruiken en geeft een nauwkeurige meting van het vochtgehalte in het hout.

Hoe te meten:

  1. Splits een stuk hout doormidden, omdat het binnenste van het hout vaak natter is dan de buitenkant.
  2. Druk de pinnen van de vochtigheidsmeter in het hout om een nauwkeurige meting te krijgen.
  3. Noteer het vochtigheidspercentage en vergelijk het met het ideale niveau.

Door deze stappen te volgen, zorg je ervoor dat je haardhout altijd in de beste conditie is voor gebruik. Goed opgeslagen en gedroogd haardhout zorgt voor een efficiënte, schone en veilige warmtebron in je huis.

 

Waarom Berdi Haardhout?

Bij Berdi transformeren we zieke of overtollige bomen, vaak door ons zelf gekapt, in hoogwaardig haardhout. Wij zetten ons 100% in voor het leveren van duurzaam en kwalitatief haardhout. 

Kies voor Berdi Haardhout en geniet van gratis thuisbezorging door heel Nederland (exclusief de eilanden), zodat je zonder extra kosten van je haardvuur kunt genieten. Met onze belofte van snelle levering binnen 5 werkdagen ben je verzekerd van een warm thuis, wanneer je dat maar wilt.

  • Gemengd en gedroogd openhaardhout kopen
  • Kwaliteit van het openhaardhout is gewaarborgd
  • Scherpe prijzen, levering aan huis en direct stookbaar
  • Haal maximaal rendement uit ons openhaardhout
  • De juiste opslag voor openhaardhout
  • Één van de leveranciers met het goedkoopste haardhout

Meer over ons