duurzaam openhaard hout

Haardhout en duurzaamheid: wat je moet weten

In een wereld waar duurzaamheid steeds meer de boventoon voert, staan veel mensen er niet bij stil dat ook haardhout en het stoken van een vuurtje impact kunnen hebben op het milieu. Haardhout kan echter een duurzame warmtebron zijn, mits het op de juiste manier wordt gebruikt. In deze blog verkennen we de duurzame aspecten van haardhout en delen we tips over hoe je als consument milieubewuste keuzes kunt maken.

Wat is duurzaam haardhout?

Duurzaam haardhout is hout dat afkomstig is uit bossen die op een verantwoorde manier worden beheerd. Dit betekent dat de houtkap de biodiversiteit niet aantast en dat het bos zijn ecologische functie behoudt. Internationaal bekende keurmerken zoals het FSC (Forest Stewardship Council) en PEFC (Programme for Endorsement of Forest Certification) waarborgen dat het hout afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Door te kiezen voor haardhout met deze certificeringen, draag je direct bij aan het behoud van bossen wereldwijd.

Tip 1: Stook alleen met duurzaam haardhout

Zorg dat je kiest voor haardhout met een FSC- of PEFC-certificering, zodat je weet dat het hout op een verantwoorde manier is gewonnen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar vaak ook van hogere kwaliteit.

Efficiënt stoken voor minder verbruik

Een belangrijk aspect van duurzaam stoken is de efficiëntie van je vuur. Een open haard of houtkachel met een hoog rendement zorgt ervoor dat je minder hout nodig hebt om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Dit betekent niet alleen minder houtverbruik, maar ook minder uitstoot van schadelijke stoffen.

Tip 2: Realiseer een hoog rendement

Gebruik een houtkachel of speksteenkachel met een hoog rendement. Deze hebben vaak een vijf keer hoger rendement dan traditionele open haarden.

Het belang van droog hout

Een van de belangrijkste factoren voor duurzaam stoken is het gebruik van droog hout. Vochtig hout verbrandt niet goed, geeft minder warmte en zorgt voor veel meer rook en fijnstof, wat zowel schadelijk is voor het milieu als voor je eigen gezondheid.

Tip 5: Gebruik alleen droog, schoon hout

Zorg ervoor dat je haardhout goed droog is, met een vochtgehalte van maximaal 20%. Dit kan je eenvoudig meten met een vochtmeter.

Slim stoken met de Zwitserse methode

Een minder bekende, maar zeer effectieve manier van stoken is de Zwitserse methode. Hierbij stapel je het hout op een specifieke manier, met de grotere stukken onderaan en de kleinere bovenop. Deze methode zorgt voor een betere verbranding en minder rook bij het opstarten van het vuur.

Tip 4: Maak gebruik van de Zwitserse methode

Start je vuur door het aanmaakhout bovenop te leggen en de grotere blokken eronder. Deze manier van stoken vermindert rook en zorgt voor een schonere verbranding.

Vermijd vervuilende materialen

Het verbranden van papier, karton, en ander afvalmateriaal kan verleidelijk zijn, maar is allesbehalve duurzaam. Deze materialen zorgen voor een slechte verbranding en laten schadelijke stoffen vrij in de lucht.

Tip 3: Stook geen papier of karton

Gebruik alleen haardhout dat speciaal bedoeld is voor kachels en haarden. Papier en karton zijn verboden en vervuilen de lucht met vliegas en rook.

Zorg voor voldoende zuurstoftoevoer

Een goed brandend vuur heeft zuurstof nodig om optimaal te kunnen branden. Als er onvoldoende zuurstof is, krijg je een onvolledige verbranding, wat leidt tot meer rook en vervuiling.

Tip 6: Creëer voldoende zuurstoftoevoer

Zorg voor goede ventilatie door een raam of ventilatierooster open te zetten tijdens het stoken. Dit helpt bij het reguleren van de zuurstoftoevoer voor een beter vuur.

Houd de schoorsteen in topconditie

Een goed trekkende schoorsteen is essentieel voor een schone en efficiënte verbranding. Wanneer de rook goed wordt afgevoerd, voorkom je dat schadelijke stoffen in je leefomgeving blijven hangen.

Tip 7: Zorg voor goede trek

Laat je schoorsteen minstens eens per jaar vegen. Dit zorgt ervoor dat rook en schadelijke gassen efficiënt worden afgevoerd en dat je vuur goed brandt.

Controleer de weersomstandigheden

Het weer speelt een belangrijke rol in hoe je vuur zich gedraagt. Bij windstil of mistig weer kunnen rookgassen blijven hangen en plaatselijke luchtvervuiling veroorzaken. Het is daarom verstandig om alleen te stoken onder de juiste weersomstandigheden.

Tip 9: Stook bij de juiste weersomstandigheden

Vermijd het stoken tijdens windstille of mistige dagen om te voorkomen dat rook blijft hangen en de luchtkwaliteit verslechtert.

Rustig vuur, duurzame warmte

Een duurzaam vuur betekent niet altijd een groot vuur. Door rustig te stoken en niet onnodig veel hout te verbranden, kun je niet alleen je houtverbruik verminderen, maar ook de uitstoot van schadelijke stoffen.

Tip 8: Maak een rustig vuur

Houd je vuur klein en rustig. Gebruik niet meer dan twee blokken hout tegelijk om oververhitting en onnodige uitstoot te voorkomen.

Conclusie

Haardhout kan een duurzame warmtebron zijn, mits je de juiste keuzes maakt. Door te kiezen voor duurzaam hout met de juiste certificeringen, slim te stoken, en rekening te houden met de omstandigheden, kun je genieten van de warmte en gezelligheid van een haardvuur zonder onnodige schade aan het milieu. Denk aan de natuur, en stook bewust!

Bonus Tip: Check de verbranding

Kijk naar de vlammen: blauwe en gele vlammen betekenen dat je goed stookt. Zie je veel rook of oranje vlammen? Zorg dan voor meer luchttoevoer of controleer de kwaliteit van je haardhout.

Zo geniet je van de knusse warmte van je haard, met een gerust geweten!

Waarom Berdi Haardhout?

Bij Berdi transformeren we zieke of overtollige bomen, vaak door ons zelf gekapt, in hoogwaardig haardhout. Wij zetten ons 100% in voor het leveren van duurzaam en kwalitatief haardhout. 

Kies voor Berdi Haardhout en geniet van gratis thuisbezorging door heel Nederland (exclusief de eilanden), zodat je zonder extra kosten van je haardvuur kunt genieten. Met onze belofte van snelle levering binnen 5 werkdagen ben je verzekerd van een warm thuis, wanneer je dat maar wilt.

  • Gemengd en gedroogd openhaardhout kopen
  • Kwaliteit van het openhaardhout is gewaarborgd
  • Scherpe prijzen, levering aan huis en direct stookbaar
  • Haal maximaal rendement uit ons openhaardhout
  • De juiste opslag voor openhaardhout
  • Één van de leveranciers met het goedkoopste haardhout

Meer over ons