Hoe wordt haardhout gekloofd?

Haardhout kloven is een proces waarbij grote houtblokken worden gesplitst in kleinere, handelbare stukken die geschikt zijn voor verbranding in een open haard of houtkachel. Het kloven van hout begint vaak met het kiezen van het juiste moment, omdat hout het beste gekloofd kan worden wanneer het nog vers en vochtig is. Droog hout kan namelijk harder en moeilijker te kloven zijn.

Stappen in het kloofproces

  1. Voorbereiding: Eerst wordt de boomstam in stukken van ongeveer 30-40 cm gezaagd, afhankelijk van de gewenste lengte van de haardblokken.
  2. Plaatsing: Vervolgens worden deze stukken rechtop op een stabiele ondergrond geplaatst.
  3. Gebruik van een kloofbijl: Traditioneel wordt een kloofbijl of een wig gebruikt om het hout te splijten. De bijl wordt in het midden van het houtblok geplaatst en met een krachtige slag wordt het hout gespleten.
  4. Splijten: Het hout wordt gespleten in meerdere delen, afhankelijk van de dikte van het oorspronkelijke blok en de gewenste grootte van de uiteindelijke haardblokken.

haardhout klovenGrote machines bij Berdi Haardhout

Bij Berdi Haardhout maken we gebruik van grote, industriële houtkloofmachines, wat verschillende voordelen met zich meebrengt:

  1. Efficiëntie: Grote machines kunnen in korte tijd grote hoeveelheden hout kloven, waardoor de productiecapaciteit aanzienlijk wordt verhoogd.
  2. Consistentie: Deze machines zorgen voor uniform gekloofd hout, wat belangrijk is voor een gelijkmatige verbranding en efficiëntie in de open haard.
  3. Veiligheid: Het gebruik van machines vermindert het risico op verwondingen die kunnen optreden bij handmatig kloven.
  4. Arbeidsbesparing: Het maakt het werk minder arbeidsintensief en stelt het personeel in staat om zich op andere taken te concentreren, zoals kwaliteitscontrole en klantservice.

Dankzij deze moderne technieken kunnen wij bij Berdi Haardhout onze klanten voorzien van hoogwaardig, goed gekloofd haardhout, klaar voor gebruik in hun open haard of houtkachel.

 

Bekijk hier ook een kort filmpje over hoe wij haardhout kloven.

Interesse en nieuwsgierig geworden in ons haardhout? Bestel het eenvoudig online en verbrand het in de openhaard komende winter.

Haardhout kopen

Waarom Berdi Haardhout?

Bij Berdi transformeren we zieke of overtollige bomen, vaak door ons zelf gekapt, in hoogwaardig haardhout. Wij zetten ons 100% in voor het leveren van duurzaam en kwalitatief haardhout. 

Kies voor Berdi Haardhout en geniet van gratis thuisbezorging door heel Nederland (exclusief de eilanden), zodat je zonder extra kosten van je haardvuur kunt genieten. Met onze belofte van snelle levering binnen 5 werkdagen ben je verzekerd van een warm thuis, wanneer je dat maar wilt.

  • Gemengd en gedroogd openhaardhout kopen
  • Kwaliteit van het openhaardhout is gewaarborgd
  • Scherpe prijzen, levering aan huis en direct stookbaar
  • Haal maximaal rendement uit ons openhaardhout
  • De juiste opslag voor openhaardhout
  • Één van de leveranciers met het goedkoopste haardhout

Meer over ons